Traject Brugklas: 'leren leren'

Zit je kind in de brugklas of de onderbouw en gaat het leren moeizaam?
Op de basisschool leek het nog zo goed te gaan. Het leren was eigenlijk geen probleem, vertelden zijn ouders. Maar vanaf het moment dat Lucas naar de brugklas ging liep het moeizaam. Ondanks het doorstroomproject op school. Ze raakten steeds meer in een stijd verwikkeld met hun zoon over het schoolwerk. Ze wilden graag, dat hij zou leren hoe hij het zelf moest doen.
Daarvoor waren ze bij mij aan het goede adres! In mijn traject leer ik leerlingen allerlei handige leerstrategieën. Je leert om effectiever te leren, iets wat je op de basisschool nog niet hebt gehad. Daar heb je echt wat aan! Ook bij Lucas hielp dit om echt te wennen aan de eisen die de middelbare school stelt.

Wat zijn de mogelijkheden?

Leren leren

Veel zelfstandigheid gevraagd
In de tien jaar dat ik nu mijn bureau heb, heb ik ervaren, dat er steeds meer zelfstandigheid wordt verwacht van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Ik heb me extra geschoold in de manier waarop een kind leert en in het ‘leren leren’. In het brugtraject krijgt dit veel aandacht. Dit heeft dikwijls een goede uitwerking!

De brug over helpen

Nieuwe gewoontes leren
In groep 8 had ik Vera ook begeleid. Hierdoor zag ik wat de overgang naar de brugklas met haar deed. Zoveel zelfstandigheid als er opeens verwacht werd! En het leek wel of alles anders werd uitgelegd. Gelukkig kon ik het vanuit mijn ervaring vertalen naar de uitleg van de basisschool. Daardoor begreep ze het eerder en kreeg ze meer zelfvertrouwen.

Structuur aanbrengen

Opeens ben je zelf de baas
Opeens was er geen weektaak meer zoals in groep 8, maar moest je zelf de planning maken. Dat was voor Max echt lastig door zijn ADHD en voordat hij het wist liep hij enorm achter met alle vakken. Hij had echt hulp nodig hierbij. We gingen een tijd intensief aan het werk en langzaamaan pakte Max het op. Hij kreeg steeds meer grip op het leren.

Referenties

Grote stap naar het voortgezet onderwijs

Elise heeft onze zoon (13) met zijn huiswerk begeleid. Het heeft hem geholpen de grote stap te maken naar het voortgezet onderwijs. De persoonlijke begeleiding, een op een, geeft een kind dat moeilijk kan plannen de juiste ondersteuning.
Moeder van T, Eefde

Terug te zien in het resultaat

Onze dochter had het lastig in groep 8. De Cito-toetsen werden wisselend gemaakt en ze voelde er veel druk bij. Op school kreeg ze niet de aandacht die ze nodig had. We kwamen in contact met Elise. Ze wist het vertrouwen te winnen van onze dochter en het heeft een fijn resultaat opgeleverd! Ze zit nu de brugklas en krijgt nog ondersteuning voor vakken die nodig zijn. Ze voelt zich zekerder en het gaat goed met haar. We zijn erg blij met de begeleiding van Elise.
Peter S, Zutphen